Verenigingen & Stichtingen
 

Geslaagde avonden voor Artiku

Vrijdag 27 en zaterdag 28 februari was het dan zover,uitvoering van het stuk kâlde kak en tatoeaazjes van Carl Slotboom.

Na een woord van welkom werd er uitgelegd waarom dit stuk wordt opgevoerd en niet het verwachte Allo Allo. Na een jaar van ernstige ziekte hebben we afscheid moeten nemen van onze voorzitter,speler en vertaler Wybe Leenstra. In overleg met Wybe en de familie is besloten om het door hem in het Frysk vertaalde Allo Allo niet op te voeren.Toen er na een jaar van overslaan toch een stuk zou worden gespeeld is met de leescommissie waar Wybe ook deel van uitmaakte het bovengenoemde stuk uitgezocht. Het werden twee avonden met veel vermaak en hilariteit,er was door de bouwploeg zelfs een heus zwembad gerealiseerd waar veel ge(mis)bruik van werd gemaakt. Na afloop was er op zaterdag live muziek en werd er feest gevierd tot in de kleine uurtjes.

Artiku wil langs deze weg iedereen bedanken die hebben bijgedragen aan het succes van deze avonden en hopen dat u er volgend jaar bij bent om het door Wybe fantastisch vertaalde Allo Allo te laten zien.

Tot volgend jaar

Artiku

Kâlde Kak en Tatoeaasje

Na een jaar van afwezigheid kunnen de liefhebbers van de Koudumer toneelvereniging Artiku weer genieten van een uitvoering in de Klink. Op vrijdag 27 en zaterdag 28 febuari spelen ze het stuk "Kâlde Kak en Tatoeaasje" van Carl Slotboom. Artiku heeft al vaker een stuk van deze schrijver gespeeld en dat zorgde vaak voor een hilarische avond. Ook nu belooft het een avond te worden waarbij de lachspieren veelvuldig gebruikt zullen worden. Op zaterdag is er na afloop live muziek, zodat het toneelweekend feestelijk kan worden afgesloten.

De voorverkoop begint op maandag 9 februari bij Boekhandel Muizelaar en Eetcafe Spoorzicht. Wilt u een avondje lachen komt dan naar Artiku.

 

Toneelvereniging Artiku

 

Druk bezig met de voorbereidingen van "it stuk"

 

Wybe

Do bist net mear werst wiest mar oeral wer''t wy binne.

 

Na een heftig jaar van ziek zijn is Wybe op 37 jarige leeftijd overleden op 23 december.

Wybe was een enthousiaste toneelspeler en een zeer aktieve voorzitter bij Artiku.

Zijn betrokkenheid was zo groot dat Wybe het toneelstuk Allo Allo omzette vanuit het nederlands-engels naar het fries om hier een prachtig jubileumstuk van te maken.

Helaas bleek na 2 maanden oefenen, Wybe een hersentumor te hebben waardoor het toneelstuk niet opgevoerd kon worden.

We hopen Allo Allo ooit te mogen spelen en zullen dan Wybe alias kapitein Bertorelli in ons hart meenemen het podium op.

Wy winskjen Wieke, Yfke, Folkert en famylje in protte sterkte ta.

 

 

21-05-14

Taeke, Tiny en Gerben, 3 jubilarissen bij Artiku.

Vanaf het begin dat er een toneelvereniging in Koudum kwam en er via B.N. spelers gezocht werden zijn deze 3 mensen al aktief bij Artiku. Het is dan ook terecht dat na al die jaren met verschillende mooie rollen, typetjes, taken en prachtige verhalen hier even aandacht voor is.

Taeke Tiny en Gerben van harte gefeliciteerd en bedankt voor alles wat jullie deze afgelopen 25 jaar hebben laten zien en gedaan. We hopen jullie nog vele jaren voor, op of achter het podium mee te maken.

En zoals Jan Arends al schreef " Jimme binne Artiku foar my"

Afgelasting

Wegens omstandigheden gaat de jubileumuitvoering ''AlloAllo" van Artiku dit jaar niet door

Britse comedy 'Allo 'Allo.

Op 23/24/25 januari 2014 speelt Toneelvereniging Artiku ter gelegenheid van het 25- jarig bestaan, de Fryske première van de beroemde Britse comedy 'Allo 'Allo.

Het verhaal speelt zich af in het door oorlog verscheurde Frankrijk, waar café-eigenaar René het kostbare schilderij van de "Knoffele Madonna mei de grutte Joekels" moet verbergen voor de Duitsers en Herr Flick van de Gestapo.

Alle personages uit de serie komen, onder regie van Jan Arendz en assistent Lucas Hoogkamp, voorbij. Een knaller van een toneelstuk en daarmee gegarandeerd een gezellige avond. Vanwege het jubileum pakt Artiku groots uit en zijn er 3 speelavonden. Voor deze avonden zijn er, tegen de voorverkoopprijs van 7.50 euro, tegoedbonnen te koop bij Boekhandel Muizelaar.

Deze bonnen kunnen aan de kassa van een gekozen avond ingeleverd worden voor een entreebewijs.

Artiku speelt "Dat ha jo goed sketten"

Op vrijdag 22 en zaterdag 23 februari 2013 wordt de knotsgekke klucht "Dat ha jo goed sketten" gespeeld. Ook wel bekend onder de naam "The wild goose chase"

Dit stuk van de engelse schrijver Derek Benfield speelt zich af op het kasteel van de excentrieke Lord Elrood welke door waandenkbeelden een hele bijzondere verhouding heeft met de postbode. Ook de rest van de inwoners en bezoekers mogen wel heel bijzonder genoemd worden waardoor de logica soms ver te zoeken is.

Actie, achtervolgingen, persoonsverwisselingen en absurde situaties met knotsgekke humor.
Wie wil er nu niet kennismaken met de familie en bezoekers van dit bijzondere kasteel.

De regie is in handen van Lucas Hoogkamp
Kaarten 6 euro in de voorverkoop bij boekhandel Muizelaar, 7.50 aan de deur

De deur gaat om 19.30 uur open, en het doek om 20.00 uur op.
Zaterdag is er na afloop LIVE muziek 

Tot ziens in de Klink!

De spelers.

De spelers op het kasteel van boven naar onder (van links naar rechts)

Boven
Wedgewood - Teake Ypma
Capone - Gerben zwerver
Juffer Partridge - Boukje v/d Veen

Midden
Hilary- Wybe Leenstra
Jenny - Marie-Janne Beekman
Patricia- Marianne Klein
Lord Elrood - Sietze Abma
Lady Elrood - Betty Sikkes

Onder
Ada- Froukje Spies
Chester - Johannes Wielinga

Hoe riker hoe briker

Na een geweldig weekend met veel publiek en vele positieve reakties, hele prettige samenwerking met de Klink en een super afterparty op zaterdagavond dank zij Sipke de Boer is de Klink voorlopig weer helemaal Artiku vrij.

Het "hoe riker hoe briker"decor is afgebroken, de regisseur kan weer zorgeloos slapen en het boekje kan bij de verzameling van gespeelde stukken.

De Artikuleden kunnen wederom terugkijken op een heel geslaagd toneelseizoen.

Deze keer helaas geen  foto's van de voorstellingen maar gelukkig wel een film.

https://www.youtube.com/watch?v=Jwl34pXGxts

Wat blijft is een oproep voor een regisseur, zoek je een nieuwe uitdaging wordt dan regisseur bij Artiku

ook nieuwe leden (vooral mannen en jongeren) zijn van harte welkom. 

Dat toneelspelen een kick geeft en mensen heel ambitieus maakt blijkt wel door het visitekaartje die gelijk werd rondgedeeld door ons nieuwste lid die dit jaar voor het eerst meespeelde in de rol van Olivier Biskop.

Dussssssssssssssssssss > geef je op.

foto's>>> 

Maart 2012.

Artiku later dan gewoonlijk.

De uitvoeringen van toneelvereniging Artiku staan dit jaar gepland voor 2 en 3 maart. Normaal zijn ze begin februari maar de leden hebben besloten om dit jaar de uitvoeringen in maart te spelen. Er is gekozen voor het stuk "Hoe riker hoe briker" van de Vlaamse schrijver Jan Hoogeveen. De Friese bewerking is van Rense Westra.
Het verhaal brengt ons terug naar de roerige  jaren 80 waar Nederland in de ban is van de koude oorlog en we nog kunnen betalen met de stabiele gulden.
 De tijd dat paps en mams bepalen met wie hun dochter trouwt ligt allang achter ons. Toch heeft Sander Reinders in het testament van zijn overleden broer opgemerkt dat hij zijn jonge oomzegger Rike moet laten trouwen met de rijke vrijgezel Olivier Bisschop uit Afrika. Gedreven door een groot geldbedrag weet oom Sander, onder dwang, Rike naar haar flamboyante tante Charlotte  te loodsen om daar haar aanstaande man te ontmoeten.
De rijke oude vrijster woont in haar villa "Rêst en Wille"  bijgestaan door de corrupte butler Josephine en het onnozele huissloofje Klaasje.
 Zij heeft ondertussen Reinders voor het karretje gespannen om ook voor haar een geschikte man te vinden. Alles gaat zoals geplant, totdat Freark Gramsma,  de vriend van Rike,  toevallig als soldaat wordt ingekwartierd in de villa. Het hek is van de dam en er volgt een opeenstapeling van persoonsverwisselingen en misverstanden.  Als er dan ook nog een voormalige nachtclubdanseres in het tweevoud langskomt gaat het spontaan spoken in de villa en is de chaos compleet. Hoe dit gaat aflopen?

Zoals eerder vermeld zijn de uitvoeringen op vrijdag 2 en zaterdag 3 maart. De zaal gaat open om 19.15 uur en de uitvoering begint om 20.00 uur. De voorverkoop begint op maandag 13 februari en is zoal gebruikelijk bij Boekhandel Muizelaar. De kaarten zijn in de voorverkoop 6,00 euro en aan de kassa 7,50 euro.    

De aktiviteiten

Na het geweldige toneelstuk  " nee leave , no net " in februari 2006 kregen de spelers even tijd om op adem te komen.

In April tijdens de ledenvergadering werd zoals gewoonlijk de dvd van het toneelstuk met zijn allen nog 1 keer bekeken en daarna sloot het hoofdstuk van "Nee leave no net " dan echt.

Begin juli was er een jaarlijks uitje met de club, deze keer een dagje  kano-en. Lachen en zweten dus het was bloedjeheet. 'S avonds met z'n allen BBQ-en. Helaas zijn van dit uitje geen foto'.

Een week later was Beantsjedei waarbij Artiku gevraagd was om hieraan mee te helpen. Na vele wilde ideeen werd er uiteindelijk een zigeunerkamp opgezet tussen de beantsje itende minsken.

Toch leuk om zo nu en dan in de huid van een ander te kruipen en in die rol dan alles te kunnen doen wat je anders niet zo snel zou doen.

zie foto's>>> 

Met de feestweek kwam de vraag van de commissie of we mee wilden doen aan het straat theater. Na wat brainstormen met elkaar kozen we voor een act zonder tekst, ook wel eens lekker dus.

Uiteraard was de voorpret weer geweldig zoals altijd.

Iedereen weet dat meedoen belangrijker is dan winnen, maar toch was het geweldig toen we hoorden dat we de publieksprijs hadden gewonnen.

De beker staat nu in de oude bibliotheek waar we momenteel weer druk aan het oefenen zijn voor februari 2007.

De start ging wat moeizaam door o.a. gebrek aan spelers, maar dank zij 2 nieuwe sterren zitten we nu 2 avonden in de week op "een camping".

Artiku 4en5 februari mei "Gouden Dagen"

Koarte ynhâld:

It stik spilet him ôf yn in appartemint yn 'e stêd. Jan en syn frou ha ôfpraat om ris in moanne apart te wenjen.  Jan hat derom in appartemint hiert yn 'e stêd. Syn nije buorlju binne Thea en Meintsje. Beide ha kunde oan de foarige hierder Wibe Zeinstra.

Jan is poer fan fiskjen en giet foar it wiekein mei syn freon te fiskjen om 'e mar. At er krekt fuot is kriget Wijnsma in tillefoantsje fan in âld kameraat. Hy siket ûnderdak foar it wykein en om 't fierders alles ferhierd is jout er him it appartemint van Jan. Mar hy moat wol op snein foar seis oere út it appartemint wei wêze.

At him dit lukt witte jo oan it ein fan 'e jûn. 

 

Laatste toneelrepetitie van Artiku

Laatst gewijzigd

Fotopagina > foto's feestweek 2010

Zin in een avondje lachen, het kan nog vanavond 5 febr om 20.00

Gouden toneelspelers in "Gouden Dagen"

Na 30 repetities, een opbouw en klussendag, een generale repetitie en 2 uitvoeringen kan een ieder weer terug kijken op een geweldig seizoen.

Ook al waren de meningen wat verdeelt over het toneelstuk, iedereen was het eens over het feit dat het aan de toneelspelers niet lag.

Deze mensen zetten de verschillende typetjes prima neer, de 3 nieuwe spelers Betty, Hannie en Wiebe deden niet onder bij de 4 vaste spelers Marianne Boukje Pieter en Johannes.

Complimenten voor de spelers en uiteraard ook voor de regisseur Tseerd Bosma die daar zeker een hele grote rol in heeft gehad.

Foto's zijn te vinden op de pagina van Sjoerd vd Veen 

We zijn er weer !!!!!!!

Regiseur Tjeerd Bosma

februari 2010

Na een jaartje niet spelen is het dan eindelijk weer zover.

Nog anderhalve week en Koudum kan weer genieten van 2 avonden toneel van eigen bodem.

Op 5 en 6 februari wordt het toneelstuk DOKTERKE BOARTSJE gespeeld.

Het is een blijspel/klucht met vele momenten om de lachspieren weer eens te laten werken.

Ben je benieuwd wie er dokterke gaat spelen, of heb je zin in een avondje plezier, kom dan vrijdags of zaterdags op tijd (20.00 uur begint het) naar de Klink.

Zaterdag is er na afloop swingen met de rockcoverband Bbrainstorm.
Nog een nieuwtje voor alle hyvers
Artiku heeft sinds kort ook een eigen hyvespagina dankzij Sylvia Wielinga.

06-02-10

Succesvol avondje Artiku

Zeg eens AAAAAAAAAAA

Na afgelopen dinsdag nog 1 keer een wel heel bijzondere uitvoering van het stuk te hebben geoefend, woensdag de hele dag bouwen schilderen en alles klaarzetten, donderdag een hmmmmmmm generale kwam dan vrijdag toch eindelijk de eerste uitvoering van DOKTERKE BOARTSJE.

Met een voor vrijdag volle zaal (maar liefst 120 bezoekers) speelde Artiku het toneelstuk zoals de regisseur het had bedoeld. De reakties van het publiek waren super wat natuurlijk extra motiveert om ook vanavond weer alles uit de kast te halen.

Tot vanavond en........vergeet uw ponskaartje niet

It dokterke is ut boarte 2010

Zaterdag 6 febr was de laatste avond van het toneelstuk Dokterke boartsje.

264 mensen kwamen die avond naar de Klink die tijdelijk omgetoverd was in een medisch centrum. Bij binnenkomst werd al snel duidelijk dat je weer van alles kon verwachten. De zusters, patiënten en politie stonden de bezoekers al op te wachten om iedereen voor te bereiden op wat er komen ging en naar de goede afdeling te leiden. Na een radiobericht over de ontsnapte bankovervaller Arie van Zanten werd het publiek getuige dat deze boef zich in het ziekenhuis bevond waar hij wordt aangekeken voor de plaatsvervangende dokter v Vliet.

Vanaf dat moment gebeurt er van alles waardoor van begin tot eind het publiek reden genoeg heeft om zijn lachspieren te trainen.

Het waren 2 geweldige avonden om te spelen dankzij het goedlachse publiek.

En mede door Bbrainstorm bleven de mensen tot in de late uurtjes plakken.

Artiku speelt "de Goate" 2008

Ook dit jaar zal Artiku weer een heel weekend op de planken staan, de repetities zijn al een paar maanden bezig en de zenuwen komen langzaam weer naar boven.

Dit jaar gaat het stuk over een opvanghuis voor dak en thuislozen, de bewoners hebben verschillende achtergronden en vallen volgens de buurt dan ook niet onder de categorie "normale mensen" of dit terecht is kunt u op 1 en 2 februari zelf beoordelen vanaf 20.00 uur in "de Klink"

Zaterdag 2 februari is er na afloop live muziek en uiteraard is iedereen daar dan welkom.

Voorverkoop is bij boekhandel Muizelaar en start vanaf 14 januari.

Dus heeft u zin in een avondje lekker ontspannen en lachen wees er dan snel bij want VOL is VOL

Fotos Kerstmarkt>>>

06-02-08

De Goate

Het was weer een geweldig weekend met veel publiek en vele leuke reakties.

Dit jaar een toneelstuk met meer diepgang en minder onderbroeken lol maar door de goed gespeelde typetjes toch weer 2 geweldige uitvoeringen.

Alle "daklozen" hebben hun thuisfront weer opgezocht wat na al die maanden van oefenen en een hele drukke laatste week van bouwen breken generale en uitvoeringen en natuurlijk het elke avond evalueren (ahum nazitten) ook wel weer lekker is.

Na even een rustpauze gaan we dapper op zoek naar een nieuwe lokatie om te oefenen, een nieuwe regiseur en een nieuw stuk zodat we volgend jaar toch weer een weekendje toneelplezier voor Koudum kunnen organiseren.

foto's>>

07-02-07

Artiku op vakantie "Groeten fan e Veluwe" 2007

Leuke kop maar zo was het toch niet helemaal, ook al hing er tijdens het oefenen vaak wel zo'n sfeertje mede dankzij onze 2 nieuwe leden Jouke Kampen en Sietze Abma die spontaan ja knikten toen zij werden gevraagd om mee te spelen.

Na zo'n 30 oefenavonden en daarnaast thuis veel tekst leren, klussen aan het decor, attributen en kleding zoeken, stress bij regiseuse en soufleuse en alle andere voorbereidingen van het bestuur om het toneelweekend te doen slagen, was het dan op 2 en 3 februari 2007 eindelijk zover.

Dit jaar werd het toneelstuk "Groeten fan 'e Veluwe" of te wel "Famylje Bruinsma yn 'e bocht" gespeeld. Dit keer geen hotel, huiskamers of winkel maar een heuse camping op het podium. Complimenten dan ook voor de bouwers.

Het publiek werd buiten al verrast door een caravan en moesten binnen door de slagbomen, uiteraard ging dit zaterdags nog wat verder en kreeg men toen ook nog een plattegrond mee van enkele campingmedewerkers die daarna toen iedereen zat ook uitleg gaven over de regels van de camping.

Ook zorgde disco Silver er zaterdags voor dat iedereen na een avondje zitten zijn energie nog kwijt kon, de dansvloer werd druk bezocht dankzij hen.

Al met al werden het 2 geweldige avonden waarin veel werd gelachen, de reakties waren na afloop dan ook zeer positief iets wat natuurlijk altijd zeer motiverend werkt.

Maar nu eerst weer even >>> kalm an  

 foto's>>>>

Wil je iets kwijt of heb je suggesties voor een volgend jaar geef dit dan door,  reakties zijn altijd welkom

via het gastenboek>>>> 

Nee leave, no net 2006

Op 3 en 4 februari 2006 speelde artiku het toneelstuk "nee leave no net"

3 maanden lang werd er 2 x in de week druk geoefend en door de decorbouwers gesleuteld aan weer een prachtig decor.

 

Het toneelstuk "Nee leave no net" speelt zich af op de 3e verdieping van een exclusieve bontmantelzaak Koekoek en Blom.
De eigenaar Koekoek maakt het erg bont wat de vrouwen aangaat en raakt daardoor in de problemen wanneer zakenman Roskam hem te glad af is met een bontjas die Koekoek voor zijn maîtresse in gedachten heeft.

Anders Blom die deze bontmantels maakt wil hier niks van weten maar wil zijn collega ook niet laten vallen.

Dankzij vele leugentjes om bestwil, verkleed- en verstoppartijen probeert Blom om alles in goede banen te leiden.
Uiteraard komt ook deze klucht weer tot een goed einde en verklaart zelfs Blom, die de indruk wekt niks met vrouwen te hebben, zijn liefde aan de secretaresse van de zaak, mevrouw Trippel.

 

De rolverdeling

Anders Blom –     Johannes Wielinga         
Ruurd Koekoek – Johan Folmer

Lobke Koekoek _ Boukje vd Veen
Mw Trippel –        Leny Pietersma
Germ Roskam –  Pieter Schaper
Rimmy Roskam – Marie-Janne Bekman
Wilt Damstra –    Feite Roelevink
Lummy Damstra – FroukjeSpies
Mw Havinga –      Berendtje Zwerver
Dhr Havinga -      Feite Roelevink
Mw Wagenaar –   Marie-Janne Beekman

 

Regisseur –      Tiny Lagerburg
Souffleur –       Jeltsje Venema

Geluid/decor –   Rene Zwerver
                       Joost Pietersma
                       Douwe Pries

Kap en grime - Marianne Klein

                      Wietske Smits

 


                        
Foto's>>>

Artiku - De Breidssuite 2005

<< Terug