Nieuws & Activiteiten
 

Koudum op stoom voor gastheerschap (m/v) 2008.

Onderstaand artikel is ook gepubliceerd in Balkster courant van 18 januari 2007.

 

Zaterdagavond 13 januari is tijdens een bijeenkomst in de Klink te Koudum de bokaal die hoort bij de Europese Dorpsvernieuwingsprijs 2006 door dorpsbelangen voorzitter Piet Zonderland en Beantsje fan it Jier 2006 Herma Bovenkerk, op symbolische wijze overgedragen aan alle inwoners. De bokaal heeft vanaf nu een plekje in Dorpshuis de Klink. Met een “Oer de Wjukje” werd hierop getoast en met een button werden de bijna 200 aanwezige inwoners nog eens doordrongen van het feit dat zij allen “Europeesk erkende Doarpsfernijers” zijn. Op de informatiemarkt die was ingericht in de foyer van de Klink konden de aanwezigen kennis nemen van de bouwplannen in Koudum. Brochures op de infomarkt en een promotiefilm die tijdens het programma werd gedraaid maakten duidelijk dat de Koudumer prestatie die grotendeels door de inwoners zelf is geleverd zeker bijzonder is.

Een gevolg van het winnen van de Europese dorpsvernieuwingprijs 2006 is dat de volgende uitreiking, in september 2008, in Koudum zal plaatsvinden. In 2007 voorafgegaan, eveneens in Koudum, door de bekendmaking van het dorp dat Nederland gaat vertegenwoordigen in deze strijd waarin naar verwachting 30 Europese landen of regio’s een dorp zullen afvaardigen. Koudum zal gedurende het festijn in de belangstelling staan van de media en worden overspoeld met minimaal 1000 gasten. Een belangrijk programmapunt van deze bijeenkomst was dan ook: Gastheerschap (m/v) 2008.

Het dorpsvernieuwingcomité had Klaas Jansma ingehuurd om de geesten rijp te maken voor deze megaklus en die deed dat met zichtbaar genoegen op zijn vertrouwde en onnavolgbare wijze in een betoog doorspekt met humor en historische doorkijkjes. Hij trok een lijntje met het verleden door te wijzen op de innovatieve Koudumer skûtsjeschipper Jacob de Jong die, dwars tegen de conservatieve 19e eeuwse moraal in als eerste Fries een ijzeren skûtsje liet bouwen. Jansma lokte bij de aanwezigen een stroom ideeën uit die door hem meteen werden voorzien van een initiatiefnemer, tegensputteren was zinloos. De aanwezigen die hierdoor mogelijk werden geremd in het melden van hun ideeën, konden hun gedachten uiten op een muurkrant, wat ook tal van ideeën opleverde. Samengevat willen de aanwezige Koudumers de gasten in 2008 kennis laten nemen van alles wat op cultureel en sportief gebied in huis is, of alle ideeën een plekje kunnen krijgen in het programma zal nog moeten blijken.

Op de vraag of er voor 2008 nog zaken zouden moeten worden aangepakt in Koudum bleef het opmerkelijk stil. Er zijn in het dorp een aantal grote plannen in voorbereiding die gevolgen zullen hebben voor diverse inwoners. Volgens een van de aanwezigen zou in de uitvoering van de plannen beter invulling kunnen worden gegeven aan de slogan: “Koudum het warme hart van de Zuidwesthoek”, door meer oog te hebben voor groen en bloemen.

De avond werd besloten met folkmuziek door het duo Johan Keus en Ernst Langhout.