Verenigingen & Stichtingen
 

Optocht 2013?

Na veel aandacht van dorpsbelang, en de feestcommissie, voor hun jubileum jaren, is de optocht commissie ook maar eens in het archief van de historische werkgroep koudum gedoken en kwam tot de conclusie dat ook het fenomeen optocht als tientallen jaren bekend is in Koudum, waarvan bijgevoegd een plaatje van een prachtige wagen met paard opgesierd met bloemen omstreeks 1925. Dus ook voor de wagenbouwers dit jaar een klein feestje met het jubileum van +/- 88 jaar optocht.

100 jaar dorpsbelangen, 50 jaar feestweek en …….. een optocht??

Beste dorpsgenoten, buurtgenoten, vriendenploegen, verenigingen, families en kennissen 2013 is een jaar waar naar alle waarschijnlijkheid nog lang over gesproken gaat worden. Het wordt een jaar van feesten. Dorpsbelangen bestaat 100 jaar en de feestweek bestaat 50 jaar. Dit jubileumjaar kan nog mooier worden als er een optocht wordt verreden, want een feestweek zonder optocht is toch anders….

Naast de wagenbouwers van de afgelopen edities zien we ook nieuwe, jongere vriendenploegen in Koudum rondlopen. Misschien lijkt het jullie wat om een leuke praalwagen te bouwen. Of juist de oudere ploegen, die vroeger altijd bouwden maar al jaren in ruste zijn, 50 jaar feestweek is een leuk moment voor een reünie.  Daarnaast zijn er nog tal van buurtverenigingen die in de loop der jaren een wagen hebben gebouwd maar niet elke optocht meedoen. Dit jaar is speciaal dus probeer een ploeg bij elkaar te krijgen.

De optocht kan doorgaan zodra er tien deelnemers zijn en wordt verreden op vrijdag 13 september en zaterdag 14 september.

Lijkt het je wat en wil je meedoen dan kun je je tot 15 april aanmelden bij:


- Joke Bleeker, Oostenveldseweg 11,
lolkesmid@online.nl  of
- Anja Klijn Velderman, Gerben Ypmastraat 30,
wa.klijnvelderman@gmail.com 

We hopen dat wij door jullie deelname een optocht mogen organiseren!!

De optochtcommissie

De Optocht:

Vrijdag 13 september:
9.30 opstellen en rijden om 10.30
Zaterdag 14 september :
19.00 opstellen en rijden om 20.00

Er zullen drie rondjes of een uur worden gereden.

OPTOCHT 2013 GAAT DOOR

Ook dit jaar kan de optocht door gaan. Het minimale aantal van 10 wagens  zijn we inmiddels voorbij. Niet eerder waren de opgaven zo snel binnen als dit jaar. Er is echter altijd plaats voor meer, dus zijn er nog buurten of ploegen die ook mee willen doen dan kunnen deze zich tot eind juni opgeven bij

Joke Bleeker, Oostenveldseweg 11, lolkesmid@online.nl  of
Anja Klijn Velderman, Gerben Ypmastraat 30, wa.klijnvelderman@gmail.com

Groeten van de optochtcommissie.

Uitslagen optocht 2013

Nr. Naam Mooiste wagen Mooiste geheel Punten
1 OBS de Welle 5 6 166
2 Blauwe knoop 2 1 204
3 Zwarte Haan 4 4 173
4 It Grovenstrinshof 3 5 P.P / L.P 171
5 De Strunners 9 9 155
6 Ooste zijl 1 2 197
7 Geert de Stuntpiloot 11 11 150
8 Boppeslach 6 3 186
9 Trije yn ien 8 7 161
10 It Achterhus 7 10 154
11 Ald Feestcommissie 10 8 157
12 Hokkelingen 12 12 149
P.P Publieksprijs
L.P Lichtprijs

Combikaart 2013

De combikaart is terug van weggeweest! In de week van 19 augustus worden deze kaarten zoveel als mogelijk huis aan huis verkocht. Daarnaast zijn de kaarten (zolang de voorraad strekt) verkrijgbaar bij Boekhandel Muizelaar, Wim’s Groenteboer en Bakkerij De Vries in Koudum.

De kaarten kosten 6,- euro per stuk.  Met de combikaart kun je vrijdag en zaterdag naar de optocht. Daarnaast kun je zaterdag na afloop van de optocht naar de taptoe en het vuurwerk. Er worden 1000 combikaarten gedrukt dus op=op!

Mocht u alleen naar de optocht willen, dan kun u op vrijdag of zaterdag een programma boekje kopen voor 3 euro wat tevens uw toegangsbewijs is voor beide dagen.

Proefrit.

Het nieuws gonst al door het dorp dat misschien de optocht 2013 “net als vroeger” weer door de Hoofdstraat, Hoogstraat, Beukenlaan, Onderweg en weer bergopwaarts via de Hoofdstraat gaat rijden.

We gaan inderdaad aanstaande woensdagavond proefrijden om eventuele obstakels te lokaliseren, en vervolgens met gemeente Sudwest overleggen hoe we dit misschien kunnen realiseren.

Mocht iemand nog meer goede ideeën hebben betreffende de optocht laat dit dan even weten.

Joke Bleeker, Oostenveldseweg 11, lolkesmid@online.nl
Anja Klijn Velderman, Gerben Ypmastraat 30, wa.klijnvelderman@gmail.com

De route 2013

Er is discussie geweest over de te verrijden route van dit jaar. Vanuit de wagenbouwers kwam het idee om de route van vroeger te rijden: hoofdstraat, hoogstraat, beukenlaan, onderweg. Hier waren wij heel enthousiast over en er is zelf al proef gereden met de lange wagen van De Blauwe Knoop. Het probleem is dat sommige wagens al dermate ver gevorderd zijn met hun idee en afmetingen dat deze qua breedte en hoogte niet over deze route kunnen rijden. Daarnaast kwam de terechte opmerking dat de route ten koste gaat van de figuratie. De route is op bepaalde plekken nogal smal en de laatste jaren wordt de figuratie een steeds belangrijker element in de optocht.