Verenigingen & Stichtingen
 
Agenda,
Vrienden,
Terugblik,

16-11-17

Maak kennis met de schatkamer van Fryslân

Tresoar komt naar de Klink om alle belangstellenden uit Koudum en omstreken een blik in de schatkamer van Fryslân te geven. Tresoar bewaart veel boeken, documenten en kaarten oveer de geschiedenis en cultuur van Fryslân, maar wat zit er nou precies in deze enorme collectie?

In ongeveer anderhalf uur presenteren medewerkers van Tresoar een luchtig programma met:

- een beknopt verhaal over de geschiedenis van Fryslân

- een historisch filmpje uit het Fries film archief (indien beschikbaar)

- een quiz

- een kennismaking met de collecties van Tresoar

Het belooft een hele interessante avond te worden. Wij zien u graag in de Klink!

Deze avond wordt mogelijk gemaakt door St. Histoarysk Koudum i.s.m. Stichting de Sudwester. Entree € 5,- (incl. 1 consumptie)

01-03-17

Goochelaar Robin Matrix in De Klink

Op woensdagmiddag 1 maart aanstaande om 15.00 uur komt goochelaar Robin Matrix naar de Klink te Koudum.

Al sinds zijn 8ste levensjaar houdt Robin zich bezig met goochelen. In het begin ging het natuurlijk om kleine trucs uit een goocheldoos, maar geleidelijk aan werden de trucs groter en zijn presentaties indrukwekkender. Zo heeft Robin mogen optreden in verschillende nationale en internationale tv-shows.

Ook bij goochelcompetities doet Robin het goed. Zo won hij in 2006 de prijs voor de beste Algemeen Goochelaar van Nederland (Nederlands Magische Unie). Naast deze prestigieuze titel heeft Robin ook de grote Belgische vakprijs (Magic Effects Super Cup) al 2 keer op zijn naam geschreven. In 2007 won hij met glans de "Fred Kaps Award" voor de beste goochelaar. Dit is een heel zelden uitgereikte prijs van de Fred Kapsring, de enige Nederlandse ring van de Internationale Brotherhood of Magicians.

Robin heeft 3 maanden lang opgetreden op de World Expo in Japan. Voor M&S toerde hij door België, Duitsland en Frankrijk. Al deze ervaringen zorgen ervoor dat hij zich nu met recht internationaal top goochelaar mag noemen.

Vanaf 15.00 uur zit iedereen op het puntje van zijn stoel. Deze fantastische interactieve kindershow (die overigens ook leuk is voor heiten, memmen, pakes en beppes) zit vol magie en humor. Dus, jongens en meisjes, zorg dat je erbij bent. De entree is € 2,00 per persoon.

Lezing Peter Karstkarel in de Klink

Op woensdag 22 februari komt Peter Karstkarel naar de Klink in Koudum voor een lezing over zijn boek 'Dag, mijn lieve moeder'. 

Al bijna een decennium lang zijn Peter en Klaske Karstkarel bezig met het in kaart brengen van de grafcultuur in Friesland. Ontroerende aanleiding daarvoor was de vondst van een kleine grafsteen op het kerkhofje van Brongerga, met daarop in eenvoudige letters 'Dag, mijn lieve moeder'. Het zerkje gaf geen naam en geen datum prijs; het was een graf voor iedere moeder en van alle tijden.

Sinds die dag hebben ze ruim 480 kerkhoven en begraafplaatsen en honderden kerken in Friesland bezocht. "Samen op zoek naar de grafcultuur: de bijzondere oude zerken, de epitafen, rouwkassen en rouwborden in de kerken. Daar konden we met droge ogen naar kijken, maar wel vol bewondering", aldus de schrijver. in zijn lezing wil Peter Karstkarel ons hierin laten delen. De avond begint om 20:00 uur en de entree is € 7,50 (incl. twee maal koffie of thee). De lezing wordt georganiseerd door Histoarysk Koudum in samenwerking met Stichting de Sudwester.

De Bende van Beuving met Majim in de Klink

Stichting 'De Súdwester' presenteert op 10 februari aanstaande 'Klap van de korenmolen', een cabaretesk muziektheaterprogramma van Ernest Beuving met zijn band én de Koudumer zanggroep Majim. Het is een uniek concert met tussendoor veel humor, imitaties, echte verhalen en spontaniteit. De leden van Majim zingen heerlijk mee en liggen tussendoor onder de stoel van het lachen.

Ernest Beuving stond 8 shows in het theater als Ernesto in Ernesto & Marcellino met Wilfried Finkers. De Telegraaf noemde hen ooit 'het best bewaarde theatergeheim van Nederland'. Hij schreef daarvoor de meeste teksten en de muziek. Voor 'Klap van de Korenmolen' werkt Beuving samen met 4 topmuzikanten, enkelen speelden o.a. bij Robert Long, Liesbeth List, Zenga en Purper.

'Klap van de korenmolen' is ook wel: een spoedcursus geluk. Gegeven door iemand die zelf ooit in de psychiatrie belandde en daar vooral leerde: 'hoe gek het is om het niet te zijn.' In vaak poëtische bewoordingen dringt Beuving door tot de kern van het bestaan en weet hij de harten van mensen te raken. Wilt u dit ook ervaren? Kom dan op vrijdag 10 februari naar de Klink. De aanvang van het concert is om 20.00 uur. Kaarten ad. € 12,50 zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij Boekhandel Muizelaar te Koudum of te koop aan de kassa. Wij zien u graag!

Irish Stew op 28 januari 2017 in de Klink

In het culturele seizoen 2016-2017 bestaat de drie-mansformatie Irish Stew 40 jaar! De bekende Folkband bestaande uit Johan Uckers, Jan Huitenga en Wilt Dijk viert dit jubileum met een tournee langs diverse steden en dorpen. Op zaterdag 28 januari zal de band hierbij ook Koudum aandoen. Samen met de zanger Chris Kalsbeek brengen zij de Klink een avond lang in Ierse sferen. Chris Kalsbeek is een zanger die zijn sporen allang verdiend heeft. Vanaf zijn twintigste is hij actief in de Ierse en Keltische volksmuziek. Nadat hij in diverse bands had gespeeld (onder meer met Gerrit Breteler en Ernst Langhout) richtte hij zich vanaf 1999 geheel op zijn soloprogramma. De afgelopen jaren toerde hij door Nederland en speelde hij op allerlei grote folkfestivals.

Vanaf 20.30 zetten Irish Stew en Chris Kalsbeek de Klink op zijn kop. Het wordt een feest met een lach en een traan, want na mei 2017 stopt Irish  Stew ermee. Mis dit Ierse feestconcert dus niet! Kaarten á € 10,- zijn te koop in de voorverkoop bij Boekhandel Muizelaar of aan de kassa.

De Súdwester, Stifting foar Kultuer en Ferdivedaasje.

 

Met veel plezier bieden wij u het nieuwe programma aan. Ieder jaar probeert De Súdwester zo gevarieerd mogelijk te boeken. En dat is gelukt. Muziek, (kinder) cabaret, toneel, voor alle leeftijden is er wel iets bij. Een aantal voorstellingen vindt plaats in De Klink in Koudum, maar past een andere locatie beter, dan wordt er uitgeweken naar andere plaatsen. Wij heten u dit seizoen graag weer welkom bij onze activiteiten.

De stichting (Stifting foar Kultuer en Ferdivedaasje) heeft tot doel om jaarlijks  een cultureel- en ontspanningsprogramma voor bewoners (en gasten) van "de Kleine Zuidwesthoek" te verzorgen. Daartoe behoren de plaatsen Koudum, Warns, Molkwerum, Hemelum, 't Heidenskip en Stavoren.

Door laagdrempelig, dicht bij huis, in vertrouwde omgeving en regelmatig in eigen taal een breed gevarieerd en kwalitatief goed programma aan te bieden voor nagenoeg alle leeftijdsgroepen, brengt de stichting verschillende cultuurvormen binnen ieders bereik.

Het vermogen van de stichting bestaat uit subsidies, toegangsgelden en eventuele donaties, schenkingen of erfstellingen.

Het programma wordt bekend gemaakt hier op deze site, via de knop "agenda" is het te bekijken.

Het volledige bestuur bestaat momenteel uit zes leden.

Wil je meedoen? 
Voor diegenen die bereid zijn zich in te zetten voor muziek en voorstellingen in de buurt is er een vacature. Het enige wat je hoeft te doen is je aanmelden op e-mail adres desudwestercultureel@live.nl.