Verenigingen & Stichtingen
 

Optreden Lemster Mannenkoor, zondag 27 december 2015

In de dagen tussen Kerst en Oud & Nieuw wil de Sudwester u verrassen met een bijzonder concert.  Op zondag 27 december a.s. zal het Lemster Mannenkoor (LMK) een Oudjaarsconcert verzorgen in de Martinikerk te Koudum.

Dit koor is al jaren een begrip in de korenwereld. Het gehele jaar 2015 staat in het teken van het 50-jarig jubileum.

Dirigent Harm van der Meer neemt in januari volgend jaar, na veertig jaar, afscheid als dirigent van het koor. Het optreden in Koudum is dan ook een uitgelezen mogelijkheid om de leidsman met de karakteristieke lange, nu grijze manen, en de even kenmerkende donkere snor, nog een laatste keer in actie te zien. Het wordt zijn laatste optreden als dirigent van het LMK.

Graag ziet de Sudwester u op dit prachtige Oudjaarsconcert. We willen u uitnodigen om na afloop met ons een drankje te nuttigen in gebouw  "Op 'e Hichte".

Datum 27 december 2015, aanvang 16.00 uur, Martinikerk Koudum. Kaarten a 10 euro zijn vanaf 7 december te verkrijgen bij boekhandel Muizelaar (Hoofdstraat 10, Koudum) en op 27 december aan de kassa. Let op: vol = vol! 

Lezing over de Sonttolregisters

Op donderdag 21 januari zal in de Klink een lezing worden gegeven over historische scheepsgegevens uit de Sonttolregisters. Speciale aandacht zal er zijn voor de vermeldingen van schippers uit Koudum, Molkwerum en Warns. Ook wordt een overzicht gegeven van de geschiedenis van de Sonttolregisters, de rol van de Republiek der Nederlanden in de Oostzeehandel en het project om alle gegevens te digitaliseren.

De Sont is de zeestraat die de Noordzee met de Oostzee verbindt. De doorgang is op zijn nauwst 4,5 kilometer. Het is een van de drukst bevaren waterwegen in de wereld en dat was in vroeger tijden ook al zo. De tolheffing in de Sont was voor de Deense koningen eeuwenlang een zeer belangrijke bron van inkomsten. Daarvan werd, over de periode 1497 tot 1857, een uitgebreide administratie bijgehouden. Welke producten werden vervoerd? Waar kwam het schip vandaan? Hoeveel belasting werd er betaald? Wat was de naam van de schipper en waar ging hij naartoe?

In 2009 is Tresoar te Leeuwarden, in samenwerking met de Rijks Universiteit Groningen, begonnen met het invoeren van de Sonttolgegevens. In een databank worden de gegevens van ongeveer 1,8 miljoen doorvaarten vastgelegd. Een bijzondere en waardevolle bron voor onderzoekers, historici en belangstellenden. De gegevens van de registers laten zien dat er veel Friese schippers op de schepen voeren.

De lezing wordt gegeven in samenwerking met Histoarysk Koudum en Sudwester, stifting foar kultuer en ferdivedaasje. Aanvang 20.00 uur, toegang 5 euro incl. koffie of thee.

Koudumer Cajun en Blues op podium van De Klink

Op zaterdag 30 januari 2016 zullen twee Koudumer bands optreden in Koudum. Als eerste zullen de muzikanten van Bits and Blues het Klinkpodium betreden. Bits and Blues is in oktober 2014 begonnen met het opbouwen van een repertoire dat hoofdzakelijk bestaat uit bluesnummers. Alle muzikanten van de band zijn al lang actief in verschillende muziekstijlen. Zangeres Geartsje de Boer zingt al jaren in vele bands en treedt ook ieder jaar op tijdens de 'Night of the Beantsjes'.

Na de pauze zal Cajun Beano, voor deze gelegenheid weer uitgebreid met enkele  'friends'  een optreden verzorgen. Met de komst van een andere accordeonist gaat Cajun Beano terug naar de echte 'roots': de TexMex, de aanstekelijke dansmuziek uit Texas en Mexico. Naast nieuw repertoire zullen ongetwijfeld ook de toppers als "Myn maten" en "Abe" voorbij komen.

Kaarten a 10 euro zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij boekhandel Muizelaar of aan de kassa. Deze avond begint om 21.00 uur en de organisatie is in handen van Culturele Stichting De Sudwester. Mis het niet!

21-02-16

Optreden MusicaRosa in kerk Molkwerum

Op 21 februari aanstaande om 15.00 uur verzorgt MusicaRosa een concert in de Sint Lebuïneskerk te Molkwerum.

MusicaRosa bestaat uit Mariska Oostijen- van der Kooi (zang) en Hans Kaldeway (piano). MusicaRosa is een veel gevraagd duo voor uiteenlopende gelegenheden waaronder huwelijksceremonies. Daarnaast spelen ze regelmatig achtergrondmuziek bij diners, recepties, verjaardagen en geven ze concertjes zoals deze in Molkwerum.

Mariska is geboren en getogen Koudumer. Twee jaar geleden hebben zij en Hans opgetreden in de doopsgezinde kerk in Koudum. Dat was een groot succes. De kerk zat helemaal vol. Enkele quotes uit de terugblik op dit concert: "prachtig en intiem concert", "muzikaal talent", "hoogstaand niveau".

MusicaRosa neemt je tijdens dit concert mee in een muzikale reis door de tijd met mooie, gevoelige en vrolijke liedjes uit de 20ste en 21ste eeuw. Een kleine greep uit de nummers die je kunt verwachten: Have a little faith in me (John Hiatt), Mens durf te leven (Ramses Shaffy), Baby I love you (Aretha Franklin). De organisatie is in handen van de Culturele Stichting de Súdwester. Toegangskaartjes á € 7,50 (incl. een hapje en een drankje) zijn te koop in de voorverkoop bij boekhandel Muizelaar te Koudum en in Molkwerum bij Hannie Zwerver, Eesterich 12 of aan de kassa. 

19-03-16

STIMD SLIK Theatervoorstelling - try out in De Klink

Liedjes in het Bildts, schilderijen en gedichten, dat is Stimd Slik.

Kunstschilder Hendrik Elings maakt live een schilderij dat levensgroot wordt geprojecteerd. Tijdens de schilderact leest (liedjes)schrijver Hein Jaap Hilarides gedichten voor op muziek. Het liedjesprogramma is opgebouwd rondom Stimd Slik, een boek met beeldende kunst en poëzie waarvoor de heren de Bildtse Kultuurprijs 2014 kregen. Elings en Hilarides worden bijgestaan door Hans Wijnbergen (sax). Fotograaf Henk Bleeker brengt de voorstelling in beeld met live stream foto en video art.

Deze bijzondere voorstelling vindt plaats op zaterdag 19 maart aanstaande in de Klink te Koudum. Aanvang 20.15 uur, kaarten á € 8,00 (incl. pauzedrankje) zijn te verkrijgen aan de kassa. Mis het niet!!!!

Een terugblik op de georganiseerde activiteiten

De Súdwester Cultureel

11-02-15

Poppenvoorstelling Durf

Stichting de Súdwester nodigt jullie uit voor de poppenvoorstelling DURF.

Okke is 10 jaar oud. Hij zit in groep 6 met zijn vrienden Bas, Rik, Tim en Pim. Sinds kort is er een nieuwe jongen in de klas, Klaas. Maar Klaas hoort er niet bij vindt Bas. Om bij Bas te horen, doet de hele groep wat Bas wil. Dus moet Okke Klaas buiten de groep houden. En dat voelt niet goed. Toch doet hij dat. Okke trekt zich soms terug in zijn fantasie-wereld waarin zijn lieve Opa Engel tevoorschijn komt. Opa laat hem de magie van de muziek en de kracht van het samen spelen ontdekken.

DURF gaat over positief omgaan met elkaar en de kracht en de moed die kinderen in zichzelf kunnen vinden om verandering aan te brengen in een moeilijke situatie. Een voorstelling vol magie, muziek en humor.

DURF is gemaakt voor kinderen van groep 3 tot en met 7/8. De voorstelling is op 11 februari om 14.00 uur in 'De Klink'. De toegang is gratis. Kom jij ook?

Concert van MusicaRosa: Mariska van der Kooi

Op zondagmiddag werd een prachtig en intiem concert gegeven door Mariska van der Kooi en Hans Kaldeway. De locatie paste precies bij de sfeer van dit concert; de doopsgezinde kerk van Koudum. Omdat Mariska een Koudumer van oorsprong is maar alweer jaren in Groningen woont, waren er veel bekende gezichten voor haar. Maar ook andere belangstellenden kwamen massaal binnenstappen. Dit zorgde ervoor dat het kerkje vol zat.

Mariska kon haar muzikaliteit laten horen en we kunnen zeggen dat dit van een hoogstaand niveau is. Door de intieme sfeer werd er gelachen en zelfs meegezongen. Mariska haalde herinneringen aan haar jeugd en Koudum op en vertaalde dit in de muziek.

Hans Kaldeway begeleidde haar op de piano en het was duidelijk te horen dat Hans hetzelfde muzikale talent heeft, erg mooi.

Al met al een succesvolle middag!

05-02-15

Op reis door het verleden met Auke Bult

In de Klink op 5 februari 2015

Na de zeer onderhoudende lezing door Pieter Winsemius over zijn boek Het Koningsvaandel, is dan het woord aan amateurarcheoloog Auke Bult uit Molkwerum. Al meer dan twintig jaar verschijnt Auke op het toneel als er ergens in de Lytse Súdwesthoeke een ontwikkeling plaatsvindt waarbij gegraven wordt. Hij kent de geschiedenis van de streek en weet welke locaties interessant zijn. In de loop der jaren heeft hij heel veel vondsen gedaan en kennis van materialen en gebruiken opgebouwd. Bovendien heeft hij goede contacten met overheden en met professionele archeologen die hem graag een kijkje in hun keuken gunnen.

'Geschiedenis en archeologie, over beide spreek ik met veel plezier', aldus Auke, die u graag met een aantal bijzondere vondsten en een diapresentatie meeneemt in een reis door het verleden. De reis start bij het Oudemirdumer Klif en gaat langs verschillende opgravingen, zoals te Warns in 1999 waarbij veel zeventiende-eeuws materiaal naar boven kwam. Koudum wordt even aangedaan en de bijzondere opgraving in It Heidenskip, in 2012, op de mysterieuze plek die bekend staat als 'De Wolvetinte'. Ook opgravingen te Stavoren komen aan bond, zoals de recente opgraving bij de aanleg van de nieuwe sluis.

De lezingen zijn een initiatief van de Wurkgroep Histoarysk Koudum in samenwerking met de culturele stichting de Súdwester. De wens is om ook volgens seizoen lezingen over streekhistorische onderwerpen te organiseren. Wij zien daarom uit naar uw komst op donderdag 5 februari om 20.00 uur in de Klink. Toegang is 5.00 euro.

Kerstconcert Sânman en Sikke ism Anne Feddema

Vlak voor kerst gaf het mannenkoor Sânman en Sikke een schitterend kerstconcert. Anne Feddema las tussendoor zijn prachtige, humoristische verhalen voor. Het was een afwisselend en boeiend geheel.

Tot de schijt ons doodt

11 oktober 2013  Theatervoorstelling 'Tot de schijt ons doodt' van 'De Groeten'

Met de titel van deze voorstelling wekten de 3 meiden van 'De Groeten' de nieuwsgierigheid van het publiek. De opkomst was dan ook naar verwachting en tevredenheid van de Súdwester.


We konden genieten van een theaterstuk waarin het huwelijk centraal staat. Is het wel van deze tijd om een 'huwelijkscontract' aan te gaan, tot de dood ons scheidt? Er was een leuke interactie met het publiek zodat de tijd voorbij vloog.


Na de pauze konden we genieten van de goede zangkwaliteiten van de meiden. Veel 3 stemmige klanken van bekende hits dwarrelden door de zaal.
Na dit muzikaal intermezzo kon het publiek nog napraten onder het genot van een drankje.