Verenigingen & Stichtingen
 

De Molen

Deze spinnekop op stelling is een uniek type molen.Er staan maar 3 van in Nederland, namelijk in Koudum, Joure en Wedderveen. In 1775 stond in Koudum op deze plek al een molen. Dit blijkt uit een advertentie in de Leeuwarder Courant, waarin een molenaarsknecht werd gevraagd. In 1932 kreeg deze spinnekop op stelten een stoommachine voor aandrijving van de stenen. Twee jaar later stond de molen met 1 roede en in 1938 werd hij gesloopt. Bij Oppenhuizen stond een spinnekopmolen die vermoedelijk is gebouwd in de 18 de eeuw. Deze had als taak het drooghouden van polder Oppenhuizen en is tot 1947 in bedrijf geweest. Rond 1986 is de molen verplaatst naar Koudum en is daar op een onderstuk gezet. De molen die nu De Vlijt heet is nu ingericht als korenmolen. In mei 1995 vond de officiële opening plaats. Het spoorwiel is afkomstig van De Grote Molen te Broeksterwoude. De maalstenen zijn afkomstig uit Langweer.

De molen is bedrijfsvaardig

De molen wordt regelmatig bediend, zo mogelijk wordt er graan gemalen. Tevens is er verkoop van meelsoorten aan particulieren en toeristen.

De landschappelijke waarde

Deze is groot, maar de molen is slecht zichtbaar en heeft veel windbelemmering door dicht geboomte op het zuiden en nabijgelegen bebouwing op het noorden.

Technische gegevens

Constructie
Type Spinnekop korenmolen op stelling
Stellinghoogte en onderhuis 4.50 m. De onderbouw is van een houten beschieting voorzien. Het onderhuis is gedekt met pannen
Bovenhuis en kap Hout met staande beschieting, kap gepotdekseld
Kruiwerk Sleepkruiwerk op zetel en kruirad
Bovenas Gietijzer, Hardinxveld-Giessendam nr. 10
Wiekenkruis Gelaste stalen roeden, Oudhollands opgehekt,
Vang Stalen bandvang met sabelijzer
Inrichting
Aantal zolders 1
Koppel stenen 1 koppel 15-der blauwe stenen
Steenkraan 1 steenkraan afkomstig uit Geldermalsen
Overbrengingen
Asrad aantal kammen 39
Bonkelaar aantal kammen 20
Spoorwiel aantal kammen 50
Rondsel steenspil(len) aantal staven 18
Overbrengingsverhouding wiekenkruis - maalstenen 1 : 5.42