Verenigingen & Stichtingen
 

 

 

 

Stichting Vendu Tivoli

Is Opgericht in 1938 met als doel het beheer het groenteveilingcomplex en muziektent annex evementenveld "de Dobbe". De zuid Europees aandoende fantasie naam staat voor Handel en Vermaak en is bedacht door Johannes (drukker) Hoekstra, uitgever van de toenmalige Koudumer Courant. Tivoli is een gangbare naam voor theaters en bioscopen overal ter wereld, of Hoekstra met de naam ook een verband bedoeld heeft tussen de kalksteengroeve in het Italiaanse Tivoli en de Koudumer zandgroeve "De Dobbe" is vooralsnog onduidelijk. Vendu Tivoli is opgeheven toen een einde kwam aan de groenteveiling in Koudum begin jaren 60. Van de taken van Vendu Tivoli bleef alleen het "vermaak deel" over en dat is overgenomen door de Klink die is gebouwd op de plek van de veilinggebouwen.

In 2005 is Vendu Tivoli nieuw leven ingeblazen, nu als werkgroep van Dorpsbelangen. Directe aanleiding was de instorting van het kassencomplex op de tuinderij van van der Wal in maart. De massale hulp vanuit het dorp bij het opruimen van de ravage maakte duidelijk dat "it Koudumer Beantsje" voor de Koudumers meer is dan een groente produkt.

Samen met de tuinders zijn plannen gemaakt om te proberen de tuinderij voor Koudum te behouden. De doelstelling van Vendu Tivoli is gericht op toekomstperspectief en opvolging voor de tuinderijbedrijven.